Yaptığı farklı kuleleriyle tanıdığımız genç müteahhit DAP Yapı Başkanı Ziya Yılmaz, rüyalarını tuvale döken sürrealist ressam Salvador Dali gibi eserlerini önce hayal ediyor, sonra gerçeğe dönüştürüyor.
Hayallerini Geleceğin Konutlarına Taşıyor
Ziya Yılmaz… O, sıradan bir müteahhit değil. İlk projesini 25 yaşında hayata geçirdi. Onun binaları tek bir ressamın elinden çıkmış gibi aynı çizgiyi taşıyor, ama bir yandan da hiçbirinin ne hikayesi ne de görüntüsü diğerine benziyor. O, daha çok ünlü mimar Caudi ya da çılgın ressam Salvador Dali'yi andırıyor. Çünkü onun projeleri kendi hayallerinin ürünü. Amacının modası geçmeyecek kalıcı eserler yaratmak olduğunu söyleyen ve Türkiye'yi kule anlayışıyla tanıştıran DAP Yapı'nın patronu Ziya Yılmaz'la hikayesini, işlerini ve hayallerini konuştuk.
İlginç kule ve binalarınızla dikkat çekiyorsunuz? İnşaat işine girmenizin hikayesi nedir?
Babam taşocağı işletmeciliği yapardı. Karadenizlilerin işlerinin bir ucu mutlaka inşaata dayanır. Ben de inşaatın içinde doğdum. İlk büyük projem 1999 yılında başladığım Şelale Evleri projesi. 2001 krizi vurdu ama 21 ayda projeyi bitirdik. Sonra ard arda projeler geldi.
Nereden aklınıza geliyor farklı binalar yapmak?
Belli sistem dahilinde yaptığımız projeler bunlar. Ülkeye değer katsın, 20 yıl sonra bile değer kaybetmesin istiyoruz.
Fikirler nereden çıkıyor?
Projelerin fikir babası benim aslında. Çok hayal kurarım ama ayağı yere basan hayaller. Gittiğim yerde, gördüğüm bir şey bana ilham oluyor ve hemen yaratıyorum kafamda. Bana kalsa daha neler neler yaparım da, mevzuat karşımıza çıkıyor.
Mesela...
Araba lastiği gibi bir bina var kafamda. Çok büyük bir motor geliştirseler havada duran ilk binayı ben yaparım. Dünyada olmayan şeyler yapmak istiyoruz.
Sonraki projelerde neler var?
Başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Bursa'da devam edeceğim. Mesela halka açılmak var planımızda. 3 milyar liralık iş yürütüyoruz, 8 proje var. 3 proje daha gelecek. Bu projelerden biri Z Ofis'in olduğu bölgede olacak. İkincisi Dragos'ta Vazo Kule'ye yakın bir arazide yer alacak. Bir de Emlak Konut'tan Ağaoğlu ile birlikte ihalesini aldığımız Kartal projemiz var. Her yıl yüzde 20-25 büyüyeceğiz.
Dönüm noktam dediğiniz bir iş var mı?
Dragos Royal Towers projesinde elde ettiğim başarı dönüm noktası oldu. Yenilikçi projeleri ondan sonra ortaya koymaya başladık. Projelerimiz iyi prim yapıyor. Maltepe ve Kartal aksında yaptığımız projelerle bu bölge Zincirlikuyu-Levent gibi olacak.
Yakın zamanda büyük otel zincirlerinden Rotana'yla anlaştınız.
Rotana Afrika ve Ortadoğu'nun en büyük otel zincirlerinden biri. Hem kullanıcıya hem de yatırımcıya faydalı olabilecek formülleri araştırdık. Abu Dabi merkezli Rotana grubunun en iyisi olduğunu öğrendik. 12 ülkede işlettiği otellerde yılda 5 milyon kişiyi ağırlayan Rotana ile uzun süreli çalışacağız.
Sektörde en çok konuşulanların başında yabana yatırımcı konusu geliyor. Siz ne diyorsunuz?
Özellikle Ortadoğu'dan ve Arap ülkelerinden çok güzel tepkiler alıyoruz. Yasalar önümüzü açar da daha çok ülkeye para getiririz diye bekliyoruz. Mütekabiliyet önemli, biz yasa öncesi bu konuyla ilgili çalışıyorduk. Bunun sonuçlarını alıyoruz ama zengin yatırımcıyı çekmek için eksiklikler giderilmeli.
Oturma izni 1 yıla çıkarıldı...
Oturma izni için birkaç yıl yeterli değil. ABD'de 10 yıl mesela, biz de 10 yıl izni çok rahat verebiliriz. Buraya gelen yabancı, evine eşya alacak, araba alacak, lüks yerlerde yemek yiyip, tatil yapacak. Zengin yatırımcıya ihtiyaç var. Adam Londra'ya gidip ev alacağına buradan alsın.
Sizi endişelendiren ne?
'Ülke bizim nasıl olsa, bugün satılmasa yarın satılır' diye bir zihniyette olmak doğru değil. Ticarette bekleme olamaz. Doğru zamanda, doğru yerde, doğru malı satmalısınız. Zaman geçiyor. Ben bu fırsatı kaçıracağız diye korkuyorum. Ortadoğu'daki kargaşa nedeniyle bölgedeki para gidecek ülke arıyor,
O para buraya gelsin işte...
Bunun için uğraşmak lazım. Zengin Araplar, bizi de kendilerine yakın görüyorlar, din birliği var, yemek kültürümüz benzer. İster kapanıyorlar ister açılıyorlar, baskı yok. Burada rahatlar. Tüm bunlar bizim için avantaj ve fırsatı kaçırmamak lazım.
Peki kentsel dönüşüm...
İki büyük şehir oluşuyor. Kanal İstanbul da var. Şehrin haritasını tamamen değiştirecek projeler bütün bunlar. Zamanla kentsel dönüşüm alanlarında ciddi yığılma olacak. Biz de elimizdeki işleri bitirdikten sonra oralara bakacağız.
Türkiye'de ilk defa bir sağlık şehrine imza attınız...
Sporun, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini düşünerek sağlıklı yaşam alanları oluşturmak istedik. Dragos Fitness City'nin kısa zamanda şehrin buluşma noktası haline geleceğine inanıyoruz. 10 yıl içinde de 40 şube düşünüyoruz.
Yabancı Yatırımcı Konusu Devlet Politikası Haline Getirilmeli
Derneğimiz Konutder çatısı altında Mütekabiliyet Yasası çıksın diye cok uğraştık. Oturma izni de uzun süreli çıkarsa elimiz çok güçlenir. Ama yasaların çıkması tek basına yeterli değil. Kimse yasa çıksın da Türkiye'ye gidelim diye kapıda beklemiyor. Bunun devlet politikası haline getirilmesi lazım. 30-40 hedef ülke belirleyip oralara odaklanmalıyız.
'Oturmadığın Dönemde Kirala' Modelini Getirdi
Burgu Kule, Dalga Kule, Tango Kule ve Vazo Kule'nin de aralarında bulunduğu 8 projemiz var. Kağıthane'de inşaatı süren 'Z Ofis'in satışa çıktıktan üç hafta içinde tükendi. Burada bedava ofis konseptini geliştirdik, bu bugüne kadar denenmemiş bir sistemdi. Bu sistemi simdi de yeni başlayacağımız Maltepe'deki home-ofis projemizde uygulayacağız.
Ayrıca projelerimizde oturmadığın dönemde kiralama modelini getirdik. Sistem, yatırımcıların dairelerini 8 ile 12 yıl arasında amorti edecek. Daire sahipleri dilerlerse, kendi yerlerini kiralayarak ekstra gelir elde edecek. Havuz oluşturacağız ve her daire şerefiyesine göre havuzdan gelir alacak.