DAP YAPI Yönetim Kurulu Başkam Ziya Yılmaz
Yasa doğru yorumlanmalı
DAP YAPI Yönetim Kurulu Başkam Ziya Yılmaz
Yasa doğru yorumlanmalı
DAP YAPI Yönetim Kurulu Başkam Ziya Yılmaz
Yasa doğru yorumlanmalı
Mütekabiliyet dediğimiz "karşılıklılık" ilkesi belki de kelime anlamından kaynaklanan bir karışıklığa neden oluyor; insanları "ben alabiliyorsam sen de alabilirsin, alamıyorsam sen de alamazsın" diye düşünmeye sevk ediyor. Oysa günümüzde milletlerarası ekonomik ilişkilerde bu türden bir düz mantık yürütmek söz konusu değil. Yabancı ülke vatandaşlarının ülkemizde mülk edinmesini çıkmaza sokan bu yaşamın bir an önce doğru yorumlanması gerekiyor. Özellikli bölgeler (askeri alanlar, sınırlar vb.) dışında kalan alanların yabancı yatırımcıya (ya da kullanıcıya) açılmasının ekonomimize katkısı önemli. Yabancılar, İspanya'da, İtalya'da, Almanya'da, İngiltere'de, Amerika' da rahatlıkla ev alırken Türkiye, komşular başta olmak üzere çok sayıda Ortadoğu ülkesine mütekabiliyet şartı sebebiyle gayrimenkul satamıyor. Türkiye'den ev almak isteyenler ise çözüm olarak şirket kurma yoluna gidiyor. Oysa gelişmiş ülkelerde böyle bir uygulama yok. Bir Türk vatandaşı Almanya'da istediği kadar mal satın alabiliyor ve kimse rahatsız olmuyorken, Almanlar burada bir sahil kasabasında ev aldıklarında kıyamet koparılıyor. Yabancıların Türkiye'de aldığı gayrimenkul miktarı, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkeleriyle karşılaştırılamayacak kadar az. İspanya'da tapu sahibi yabancı sayısı milyonları geçiyor. Güvenlik ve milli strateji bakımından satmamamız gereken büyük arsalar varsa bunlar satılmasın. Ama kat irtifakı kurulmuş, ada bazında, küçük parsel bazında veya yatırım yapılacak alanları, onların burada ikamet etmelerini sağlayacak konutları alabilsinler.
Körfez ve Arap ülkeleri ile Türk Cumhuriyetleri Birliğinin merakla beklediği yabancıya konut satışının önündeki en büyük engel olan Mütekabiliyet Yasası'nın yeniden düzenlenmesi, ekonomiye büyük kazanç getirecek. Mütekabiliyetin kaldırılmasıyla en çok İstanbul piyasasının hareketleneceğini tahmin ediyorum. Mütekabiliyet engeline takılan Azeriler, Kazaklar, Körfez ve Arap ülkelerinin vatandaşları, İstanbul'un merkezi lokasyonlarında deniz gören ve manzaralı lüks projelere ilgi gösteriyor. Yasanın yürürlüğe girmesi, mevcut projelerimizdeki konut satışlarımıza önemli katkı sağlayacak. Satışlarda yüzde 1015 arasında artış yaşanacağını öngörüyoruz.
10
Dubai esintisi Bugüne kadar tasarımına imza attığı projelerle yurt içi ve yurt dışında adından söz ettiren Dap Yapı, son projesi 'Dap Burgu'nun satışlarına devam ediyor. Butik konut liginde birbirinden ilginç bina konseptleriyle tanınan Dap Yapı, Dragos Royal Towers ve Dap Royal Center'ın ardından "yelken kuleler" le bütünleşen markasını, Dap Burgu'yla yeni bir açılıma yönlendiriyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Dap Burgu için "Sadece üretmek yetmez, görenin dönüp bir daha bakacağı eserler inşa etmeliyiz felsefesiyle yola çıkmıştık; artık bununla da yetinmeyip bakan herkesin başını döndürecek bir mimariye imza atmak istedik" diyor.
MAYIS 2011
26
DAP Yapı, üzerinde iki yıldır çalıştığı DAP Royal Center projesinin tanıtımını, ismine esin kaynağı olan İngiltere Kraliçesi Elizabeth ile Prens Phllip’in benzerlerinin canlandırıldığı mizansenle yaptı. 120 ve 140 metre yükseklikte 27 ve 30 katlı iki kuleden oluşan yapının hemen yanında bir de 13 katlı iş merkezi bulunuyor, iki yıl içinde tamamlanması hedeflenen projede metrekare fiyatlan 3 bin 500 ile 6 bin 500 TL arasında değişiyor. 1+1’ler 308 bin 53 TL ila 348 bin 962 TL’ye, 2 + 1’ler 362 bin 722 TL ila 612 bin 253 TL’ye, 3 + 1’ler 474 bin 419 TL. ile 578 bin 918 TL’ye, 4 + 1’ler ise 1 milyon 16 bin 102 TL’ye satılıyor.
EYLÜL 2010
30
DAP Yapı, Ağaoğlu bünyesindeki Eltes'i satın aldı. Emlak Konut'un Kartal'daki denize sıfır 60 dönümlük arsası için Aralık 2012'de yapılan ihaleyi 1 milyar 335 milyon liralık hasılat taahhüdü ile DAP Yapı-Eltes ortaklığı ihaleyi kazanmıştı.
NİSAN 2015