TR
AĞUSTOS 2018

YABANCIYA SATIŞ ALTIN FIRSAT

HÜRRİYET / 19.08.2018

DAP Yapı Başkanı Yılmaz yabancıya satışta 100 bin dolar sınırı ve sıfır bürokrasi talep etti.

Kurda oluşan köpüğün yurtdışında yaşayan Türkler ve yabancılar açısından büyük bir alım fırsatı doğurduğunu belirten DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, "Bizim toprak altında petrolümüz yok onun kadar değerli bir gayrimenkul sektörümüz var. Eğer yabancıya satış ile ilgili kritik bazı adımlar atabilirsek, Türkiye ekonomisi adına altın bir dönem önümüzde duruyor" dedi.

Avrupa ve Körfezi fethe hazırlanıyoruz

Kurda oluşan köpüğün yurtdışında yaşayan Türkler ve yabancılar açısından büyük bir alım fırsatı doğurduğunu söyleyen Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde Nişantaşı ile Çekmeköy olmak üzere çok büyük iki projeye başlayacağız. Bu yatırıma başladığımız zaman hem Avrupa'da hem Körfez bölgesinde ofisler açmayı planlıyoruz. Şu anda Türkiye'deki konut fiyatları inanılmaz ucuz. Buradaki fırsatı iyi anlatıyor olmamız lazım" dedi.

Son günlerde ekonomide yaşanan dalgalanmada gözlerin çevrildiği kritik sektörlerden biri de gayrimenkul sektörü. Geride bıraktığımız 10 yılda Türkiye'nin büyümesindeki lokomotiflerden biri olarak ön plana çıkan gayrimenkul sektörü son dönemde kampanyalarla satış hızını düşürmeden yola devam etmeye çalışıyor. Ancak hem kurun geldiği seviye hem de faizlerdeki yükseliş hareketliliği gayrimenkul sektörünün satışta zorlanabileceğine ilişkin kaygılara neden oluyor. Geçen günlerde bir grup gazeteciyle bir araya gelen DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da bu kaygıyı dile getirdi ve sektör için bir 'B' planı ortaya attı. Yılmaz, "Bizim toprak altında petrolümüz yok ama iyi değerlendirildiğinde onun kadar değerli gayrimenkul sektörümüz var. Eğer yabancıya satışla ilgili bazı adımlar atabilirsek, Türkiye ekonomisi adına altın bir dönem önümüzde duruyor" dedi. "Markalı konut sektöründe satış problemi yok. Dönemsel sorunlar ise çarkı durdurmuyor. Fakat sektörün bazı sıkıntıları bulunuyor" diyen Yılmaz, şöyle devam etti: "Mesela önümüzde yabancıya satış konusu var. Türkiye olarak yabancı yatırımcıya '1 milyon dolarlık konut al, sana vatandaşlık vereyim' diyoruz. Muhtemelen bu kişinin kendi ülkesinde minimum 5 milyon dolarlık bir serveti vardır. 5 milyon dolar da bugünün şartlarında hatırı sayılır bir para. Bu kadar sermayeye sahip biri, sadece bize değil dünyamn her yerine gidebilir. Bizim bu ölçekte bir yatırım çekebilmek için daha rekabetçi hareket etmemiz lazım. İspanya'da yabancıya satılan konut adedi 50 bin. İspanya'da yılda satılan konut adedi ise 457 bin. Yani her 10 konuttan birini yabancıya satıyorlar."

100 BİN DOLARLA NOTERE

"Yabancıyı Türkiye'ye çekecek reklam kampanyaları, tanıtım etkinlikleri düzenlememiz şart" diyen Yılmaz, "Türkiye'ye gelen yatırımcı, oturum izni almak için 40 kapı çalıp 40 yere para ödüyor, danışmanlar tutuyor. Belki de geldiğine geleceğine bin pişman oluyor. 100 bin dolarlık konut alan yabancı, tek bir kuruma müracaat etsin, işi noterde çözelim. Bürokrasi konusunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da hassasiyetlerini çok defa dile getirdi. Ben yeni sistemde o bürokrasinin de azalacağına inanıyorum" dedi. Bu konuda özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Türkiye için büyük bir şans olduğuna vurgu yapan Yılmaz, "Murat Kurum, Emlak Konut GYO'nun Genel Müdürlüğü döneminde sektöre müthiş destek veren 300'e yakın önemli kampanyalara imza attı. Kurum, sektörün içinden gelen, iyi bir birikime sahip değerli bir isim. Bakanımızın öncülüğünde çok önemli mesafeler kat edeceğimize inanıyorum. En kötü ihtimalle 2-3 yıl içerisinde yabancıya satış cirosunu yıllık 15-20 milyar dolar, beş yıl içinde de 30 milyar dolara çıkarmamız lazım" dedi.

CARİ AÇIĞIN YARISI KAPANIR

Yılmaz şöyle devam etti: "Bunu başarmış bir konut sektörü düşünün. Diyelim ki ülke olarak doğalgaza, petrole her yıl 40-50 milyar dolar para veriyoruz, cari açık oluşturuyoruz. Bu cari açığın yarısını yabancıya konut satışından çıkarırız. Yıllardır sektörün sorunlarının çözümü için Konutbank modelinin hayata geçirilip sektöre yeterlilik kriterleri getirilmesi gerektiğini söylüyorum. İnanıyorum ki Murat Kurum'un bakanlığı döneminde bunların hepsini çözeceğiz."

BU FİYATLAR HAYAL OLACAK

Konut fiyatlarının makul olduğunu belirten Yılmaz, "Maliyet artışları fiyatlara şimdilik yansıtılamadı. Sadece 2017'de inşaat maliyetlerinde yüzde 25 artış oldu. Buna kur hareketlerindeki maliyeti eklersek yüzde 45Tere yükselebilir. Konut fiyatlarındaki artış ise yüzde 9'larda seyretti. Bugün konut alan neredeyse yüzde 50Tik indirimle ev sahibi oluyor. 2019'da bu fiyatlar hayal olacak" diye konuştu. Konuta yatırımın yüksek getiri sağladığını belirten Yılmaz, "İstmarina projemizde metrekaresi 4 bin TL'den satışa çıktık. Şu anki fiyatı 14-17 bin TL aralığında. Yani sadece 4 yılda yüzde 325Tik bir kazanç var" dedi.

TÜİK verilerine göre temmuz ayı itibarıyla yabancılara satılan konut adedi yüzde 65lik artışla 2 bin 858 oldu. Ocak-temmuz dönemini kapsayan 7 aydaki satış ise yüzde 29.6'lık artışla 14 bin 674'e yükseldi.

  • BASINDA BİZ
  • 19.08.2018
  • HABERİ PAYLAŞ :
Dap Yapı WhatsApp Hattı