TR
OCAK 2022

"YENİ KONUTA İHTİYAÇ VAR" DEDİ BEŞ PROJE İLE SAHAYA İNECEK

AYDINLIK / 12.01.2022

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, "Pandemi döneminde insanların hem yeşil alana yakın, hem de şehrin içinde yaşama isteği arttı. Bunu tercih ederken de sanata, kültüre, alışverişe yakın yerlerde bulunmak istiyor. Tüm bunlara ek olarak iş, sağlık ve eğitim merkezlerine ve günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek lokasyonlarda yaşamayı tercih ediyor." bilgilerini verdi. Ekonomi editörleri ile bir sohbet toplantısı düzenleyen Yılmaz, inşaatta projelerin 36 ayda bittiğine işaret ederek son 18 aydan hesaplandığında inşaat girdilerindeki fiyat artışlarının yüzde 100'den fazla olduğunu belirtti. "18 ay önce 168'e altığımız beton bugün 500'ün üzerinde. Alüminyumdan plastiğe kadar çok ciddi artışlar var. Arsa maliyetleri de arttı." diyen Yılmaz, maliyet ve arsa değeri artışlarının Avrupa'nın da gündeminde olduğunu dile getirdi.

35 MİLYAR TL'LİK YATIRIM

"Bizim sağlıklı ev konseptimiz var. Bir sağlık kurulu oluşturduk. Nasıl evler yapmamız lazım, insanların talepleri nedir, diye insanlara soruyoruz, beklentilerini soruyoruz. Beklentiler hızlı değişebiliyor. Biz de onu takip etmeye çalışıyoruz." bilgisini veren DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, daha yatay, alçak katlı, mümkünse asansör olmayan, bahçe yoksa kullanıma uygun balkonu veya terası olan evlerin tercih edildiğini kaydetti. Yılmaz, "Hatırlayacağınız üzere İzmir’de Mavişehir ve Çeşme'de üç büyük araziyi portföyümüze eklemiştik. İstanbul'da ise Beykoz ve Pendik’te de arsa stokumuz bulunuyor. Tüm bunlara Levent'te, bölgenin en büyük projesi olacak yeni yatırımımızı da eklediğimizde, DAP markası olarak kendimize 5 yılda 35 milyar TL’lik yatırım hedefi koyduk." dedi.

ESKİ FİYATLAR GERİ GELMEZ AMA...

Sektörde eski fiyatlara geri gelinmeyeceğini ama fiyatların bir raya oturacağını anlatan Yılmaz, "Bazı ürünlerde bu olacak. Konut fiyatları maliyet artışlarının çok arkasından geliyor zaten. Nitelikli konuta talebin yüzde 300 arttığını düşünüyorum. Sarılmayan konutlar bile satıldı Kamu destekli kampanyalar yapılırsa bu konutlara ulaşabileceğini düşünüyorum. Herkese yönelik konutlar var. Hayatında hiç şantiye gezmemiş insanlar konutta balon var dedi ve insanların daire almamalarına neden oldu. Arazi sınırlı emtia fiyatları da artıyor ve artacak. Bunun geri gelme gibi bir lüksü olmaz, olamaz, İstanbul’un nitelikli konut anlamında 120-150 bin yeni konuta ihtiyacı var. 700 bin de depreme dayanıksız yapı var." diye konuştu.

İnşaatta maliyetler yüzde 48,8 arttı

İNŞAAT maliyet endeksi 2021’in Kasım ayında bir önceki yıla göre yüzde 48,87 arttı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre endeks 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 7,94 yükseldi. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 10,71, işçilik endeksi yüzde 0,25 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 60,13, işçilik endeksi yüzde 22,50 arttı. Türk Yapı Malzemeleri Sektör Komite Başkanı Serdar Urfalılar, yaptığı yazılı açıklamada, "İhracatımız miktar olarak ortalama yüzde 9 artarken değerde yüzde 45 artmış. Yani sadece miktarı arttırarak ihracat artışı sağlamamışız, katma değerli ürün ihracatımızı da arttırarak değerde yükseliş gerçekleştirmişiz. " bilgisini verdi. Buna göre artan ham madde fiyatlarının etkisi ihracat birim değerine de yansımış durumda.

  • BASINDA BİZ
  • 12.01.2022
  • HABERİ PAYLAŞ :
Dap Yapı WhatsApp Hattı